niedziela, 7 czerwca 2015

Strawberry tart

Długi weekend, cała rodzina w domu, nadmieniam rodzina dopominająca się smacznego deseru. Dziś padło na tartę z owocami. 

W przypadku dzisiejszego przepisu, po wyjęciu ciasta z piekarnika, miałam wrażenie, że coś poszło nie tak; truskawki pod wpływem temperatury puściły sok i przez to ciasto było dość mocno wilgotne. Po kilku godzinach, sok owocowy zgęstniał a ciasto stało się faktycznie kruche. Po podaniu, zniknęło ze stołu bardzo szybko i wszyscy pytali o dokładkę, a to chyba najlepsza recenzja od gości.



Składniki:

Ciasto:
- 350g mąki 
- 30g cukru pudru
- szczypta soli
- 200g masła
- 3 żółtka jaj

Nadzienie:
- 70g miodu
- 200g truskawek
- bułka tarta

Wykonanie:

1. Przesianą mąkę, cukier puder i sól zagnieć z masłem i żółtkami. Ciasto umieść na godzinę w lodówce.

2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5mm, przenieś do formy na tartę.

3. Truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój w ćwiartki. Połącz z płynnym miodem.

4. Ciasto posyp bułką tartą (wchłonie nadmiar soku). Wyłóż truskawki równomiernie na cieście.

5. Pozostałe ciasto rozwałkuj na grubość 3mm i pokrój w paski i szerokości 2-3cm. Rozłóż na owocach w kształt kratki.

6. Posmaruj ciasto z wierzchu białkiem aby ładnie się przyrumieniło.

7. Piecz 30 minut w temp. 180 ⁰C. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw w nim ciasto na 15 minut.


1 komentarz:

  1. Rozumiem, że skoro wszyscy prosili o dokładkę to nic już nie zostało?:(
    Po sesji też postaram się coś upichcić!!!:)
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie :)