sobota, 21 listopada 2015

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe jadłam jakiś czas temu przy okazji jakiegoś spotkania przy kawie, bardzo mi posmakowało. Przy okazji dowiedziałam się, że jest bardzo zdrowe. A właściwie może być bardzo zdrowe jeśli oczywiście użyjemy odpowiednich składników. I to mnie najbardziej zachęciło do eksperymentów w kuchni. 

Moje ciasto jest ciężkie, wilgotne i niesamowicie smaczne. A świadomość, że jest zdrowe nie tworzy wyrzutów sumienia po zjedzeniu kolejnego kawałka :)

Marchew ma dobry wpływ na zdrowie i urodę. Ma dużo witaminy A, B, K - jest zdrowa na oczy, wygładza skórę, wpływa na odporność, na działanie układu krwionośnego; przy okazji w 90% składa się z wody i jest niskokaloryczna.



Składniki:

CIASTO
- 4 jajka
- szczypta soli
- 220 g mąki owsianej
- 400 g startej marchwi
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- 2 łyżki oleju roślinnego - u mnie kokosowy
- 2 łyżki miodu - u mnie lipowo-nostrzykowy + gryczany
- 50 g  migdałów
- 50 g wiórków kokosowych

KREM
- 50 g serka mascarpone
- 70 g jogurtu naturalnego 
- łyżka miodu - u mnie lipowy



Wykonanie:

1. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.

2. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać żółtka, wymieszać delikatnie.

3. Dodać marchew, wymieszać.

4. Dodać przesianą mąkę, cynamon, imbir i proszek do pieczenia - wymieszać do połączenia

5. Dodać olej i miód, migdały i wiórki - ponownie wymieszać.

6. Foremkę o wymiarach 20 x 25 wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto.

7. Ciasto piec przez 50 minut w temperaturze 17⁰C. Po tym czasie drzwi piekarnika uchylić i zostawić ciasto na 15 minut. 

8. Wymieszać serek z jogurtem i miodem, gładki krem nałożyć na wystudzone ciasto, udekorować migdałami.


Gotowe ciasto schłodzić, najlepiej podawać po kilku godzinach albo następnego dnia.

1 komentarz:

  1. Wygląda tak pięknie, że dopiero teraz zaczęłam tęsknić za Polską! CUDO!! Jadłabym!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie :)